Etiketter

söndag 1 september 2013

Friluftsliv - Vandring och övernattning


Jag tänker vandra och övernatta i skogen en dag.

Om man ska gå ut med flera personer eller ensamt är det bra att planera vad man ska göra, var man ska gå, var man ska övernatta mm. Lämna färdingsmeddelade till någon (helst två personer) där man skriver när man ska gå och när man planerad är tillbaka

Säkerhet;
Jag tänker ha med första hjälpen. Där ska det finnas plåster (små, mellan och stora), sax, handskar, dowabinda (en elastisk binda som är beshaktigt), disifiktering och desinfektering. Jag tänker också mygsprej med mig.

Varför ska jag ha med förstahjälpen;
Man vet aldrig när man skadar sig. Att ha med plåster är bra för då kan man lägga de på de stället man har skadat sig. I skogen så skadar man sig väldigt ofta för att det finns pinnar, gropar och marken är inte helt rak. Om man har med sig plåster i olika storlekar så är det bättre för om det är ett stort sår så måste man ha flera små och det blir kladdigt. Om det är ett litet sår är det bättre att använda ett litet plåster på ett litet sår. Plåstret kan också störa rörelsen i armar och ben om man har det i de ställen. Sax behöver man om man ska klippa t.ex. dowabinda eller andra saker som uppstår i naturen. Downabinda behövs när man har stukat något. Downbinda är speciellt bra för att den är elastisk (töjbar) det är bara binda. Downabinda är nästan som en bandash dvs. håller t.ex.  foten på plats. Desinfektering är jättebra att ha med för att ute i naturen är det lätt att skada sig, då ska man tvätta med desinfektering för att det inte ska bli bakterier. Det behövs också i andra situationer t.ex. tvätta händerna. Varför man ska ha myggsprej med sig är för att det finns mycket myggor i skogen. Vissa får mer myggor på sig en andra och det är de som speciellt ska ta myggor men de som inte får lika mycket myggbet ska man ändå spreja sig. 

Klädsel;

Jag ska med mig en tunn regnjacka, regn overall luftade flis, luftade tunn långärmad tröja, tjock tröja, mjukis byxor, träningsbyxor, t-shirt och underställ.

Ute i naturen är det bra att med sig regnjack för att när det regnar kommer inte vattnet in i jackan. När det inte regnar och det är varmare kan man ta bort den. Om det regnar lång tid är det bra om man har med sig regn overall. Då blir inte byxorna blöta. En luftade flis är bra att ha när det ca 15°C för då kan luften gå in genom flisen lite. När det börjar bli varmt kan man också ta bort den. En tunn långärmad tröja är också bra att ha som första lager som också tar in lite luft. Tjock tröja är bra att ha speciellt när det är kväll då det är kallare. När det är kväll och man promenera är det bra att ha mjukis byxor. De är varmare än träningsbyxor. Träningsbyxor är luftade och bra att ha på dagen. Man har bra rörlighet i de också.

Utrustning;
Jag ska ha med mig sittunderlag, tält, liten såg, snöre, vattentäta skor, ficklampa, filtar och kudde

I skogen är det bra att ha med sig sittunderlag för att när man vilar kan platsen där man har tänkt att sitta våt, obekväm mm. Tält behöver man för att man ska övernatta i skogen. Man slipper vind, myggor och det är något varmare i den. En lite såg är alltid bra att ha eftersom man kanske ska såga något eller behöver någon tjock pinne till något. Snöre är alltid bra att ha ute i skogen eftersom något kan gå sönder då är snöre ett bra hjälpmedel. Vattentäta skor är definitivt bra att ha eftersom att det kan regna och det kan bli lerigt ute i naturen. Skor med bra stöddämpning och vattentäta är ännu bättre för att man går oftast mycket i skogen. Ficklampa är bra att ha när det blir mörkt i tältet. Om man vill promenera när det är kväll också så kan man ta hjälp av ficklampan. Filtar behövs när man ha in i tältet. Jag tänker sova med filtar istället för sovsäck för att jag gillar att sova med filtar mer. Två eller en tjocka filtar ska man ha på sig när man går och läger sig. Två tunna filtar är det bra ha för att lägga i marken och två tjocka för ha på sig när man gå och lägger. Sist är en kudde bra för mig för att det är mycket bekvämare med den.




All beräkningar är förhållande under september i Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar