Etiketter

torsdag 13 februari 2014

Vindkraftverk och solceller

Hur det fungerar vindkraft;
Ett vindkraftverk är ett högt torn som består av 2 eller 3 blad. Luften gör att bladen snurrar. När bladen snurrar så snurrar en turbin. Efter det så går energin till en generator och gör el. Elen går sedan vidare till ett elnät.

Fördelar med vindkraft;
Vindkraftverk är en förnybar energikälla dvs. att energin inte kommer att ta slut. Vindkraftverk förstör inte miljön och är där med inte en ”miljöbov”. Man kan skrota ett vindkraftverk.

Nackdelar med vindkraft;
För de som bor när ett vindkraftverk låter det buller från den. 350m från den men ändå låter det ca 40dB och nära den är det ca 100 dB. För de som bor nära så stör också bladen för att det blir skuggor och det är då inomhus det stör mest.

Hur det fungerar solceller;
Solceller, har man i taken på ett hus. Den fångar upp ljus av solen och sedan omvandlar den till el. Hur det fungerar är att solceller har ”två elektriska kontakter”. En är med positiva laddade elektroner och den andra sidan med negativa laddade elektroner. När solen börjar stålar ”förflyttar” elektronerna sig till var sin kontakt och då får man el. Det blir spänning mellan kontakterna.

Fördelar med solceller;
Det är inget buller från solcellerna när el produceras. Man kan skrota solceller. Den energin som du tillverkar solcellerna utvinns för att du kan använda 10 gånger mer energin från solcellerna. Det är stort intresse från folket och solceller är aktuellt just nu. De är miljövänliga. Den är förnyelsebar.

Nackdelar med solceller;
Det är inte billigt att köpa solceller och sätta de på taket. Om det finns trä, byggnader och skuggor påverkar det negativ för solcellen och det räcker med att bara en solcell inte har ljus så blir det mindre energi att utvinna.

Likheter och olikheter;
Likheterna är att båda är förnyelsebara. Man kan skrota båda två. Man behöver inte kolla igenom de här speciellt mycket för de omvandlar allt själva. Skuggor är på båda en negativ sak men för vindkraft är det för människan och för solcellerna är det dem själva. Bege är förnyelsebara.

Olikheterna är att energin kommer från olika källor. Vindkraft får det från vind och solcellerna får det från sol. Solcellerna får det från sol. Solcellerna låter inte. De ser helt olika ut. De får energin från helt olika vägar. Vindkraft är större på höjden men det finns stora fälter för solceller men solceller är mindre på storleksmässigt. Den största solcell fältet är ca 1 km2 stor.




vindkraftverk. http://www.ne.se/enkel/vindkraftverk, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

vindkraftverk. http://www.ne.se/lang/vindkraftverk, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

solcell. http://www.ne.se/enkel/solcell, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

solcell. http://www.ne.se/lang/solcell, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar