Etiketter

tisdag 25 februari 2014

Sammankoppling


Jag läser boken Oönskad som Gemma Malley har skrivit. Boken handlar om framtiden där man har hittat ett läkemedel som man kan leva för evigt. Det innebär i sin tur att man måste snåla med resurser. Man får inte skaffa barn efter man har tagit medicinen. I boken är det barn som har tagits från föräldrarna för att de har skaffat barn. Föräldrarna har då tagit medicinen. Barnen kallas för oönskade. Dessa får bo i ett liknande barnhem där de får snåla med resurser mer än de önskade. En av resurserna som oönskade inte får använda är kött och istället äter de vegetarisk mat. Idag (2014-02-10) så diskuteras det en hel del om vegetarisk mat. Man sparar väldigt mycket på energiresurser om man har någon köttfri dag.

Ganska nyligen bestämde Lunds kommunfullmäktige nej till en vegetarisk dag på skolor enligt Sydsvenskan Dagbladet (2014-01-31). De borgliga och rödgröna var inte alls överens. Rödgröna tyckte att det var självklart att de skulle införa det men (SD) och alliansen tyckte inte likadant utan de tyckte att det får skolorna bestämma själva. Lars Bergwall (C) konstaterar att enligt hans erfarenhet kommer elever att äta snabbmat då istället för det som serveras i matsalen. När förslaget skickades in så var det också att äldreboende kunde ha en vegetarisk dag. Han är helt negativ till det och menar att man tvingar äldre att äta vegetariskt. Johan Lambreus Mattsson (MP) reagerade på Lars och han sa att då skulle det vara förbjudet enligt Lars att ”servera en måltid utan kött”. SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3

15 % av växthusgaserna som släpps är av människor och djur. Det är nötkött som släpper mest växthusgaser. Hur det kommer sig att kor släpper ut växthusgaser är att när kor fiser så blir det gaser och det går upp i atmosfären (livsmedelsverket). Det är också bajset. Födan som korn äter tar väldigt mycket på energi när den odlas. När koldioxid samlas så blir vårt ozonlager allt tjockare och det gör att solstrålarna studsar tillbaka till vår planet. Det gör att isarna smälter och de leder i sin tur att det blir stora förändringar kring vädret och för vår natur (Gert och Jenny).

Om man sammankopplar dem tillsammans ser man på boken varför de oönskade inte får äta kött. Varför de inte får äta är för att kött är mycket resurskrävande. Korn behöver äta gräs och hö och det gör så att man inte kan odla något annat. Det är ”korns bensin” som man odlar. Med andra ord har man kommit i boken där världen är nästan totalförstört. De får äta köttrester en gång per vecka.

Varför vi vill inför mer vegetarisk mat idag är för att man inte ska hamna den sitsen där världen är ”katastrof”. Vår planet har gett oss flera tecken att den inte mår bra. Man ska också transportera köttet och det medför också med koldioxid.

SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3;
Den är skriven utifrån vad politikerna har sagt. Alexander Kuprijanko, som skrev artikeln har både (C) och (M). Partierna har helt olika åsikter om vegetarisk mat. Det är bra att han har med båda sidorna för att visa att folk kan tycka antigen på detta här viset eller inte alls hålla med. Texten är också objektiv skriven vilket innebär att den är skriven ”som det är i verklighet”. Vad jag menar med ”som det är i verklighet” är att Alexander inte har tagit med sina känslor och att den skriven exakt det politikerna har sagt. Det är bland annat därför jag har använt mig av den källan.

Jag valde också att ta med mina lärare som källa (Gert Alf (SO-lärare) Lund, Gunnesboskolan, Jenny Lindblad Persson (NO-lärare) Lund, Gunnesboskolan).
Varför jag valde dem var för att det är där jag har fått mycket utbildning när det gäller om miljö. De har berättat utifrån fakta om vad som kan drabba oss och vad vi kan göra för att rädda planeten. Vi har också sett filmer där det har varit forskare med mycket väl kunskap. Utbildningen som vi elever har fått är det mestadels objektiv men det är subjektiv. När det gäller subjektiv så har Gert eller Jenny sagt några åtgärder som de tyckte skulle ha varit bra. Själv har jag ställt frågan varför de tycker på de visset och efter det har jag sett ett tydligt sammanband om varför de har tyckte så.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2013_livsmedelsverket_17_animalieproduktionens_miljopaverkan.pdf - hämtad 2014-02-12      När det gäller livsmedelsverkets rapport så ”har Magdalena Wallman, Maria Berglund och Christel Cederberg, Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK)” fått ett uppdrag att fördjupa sig i rapporten. Den delen som jag har använt mig är objektivskriven. Källan har inte med några åsikter från författarna. De har också gjort studier. Varför jag tog med den är källan är att författarna har gjort studier. De har inte bara skrivit faktan utan tagit fram den genom t.ex. mättningar.
Livsmedelsverket är ett företag som ägs av staten. Enligt mig är det något säkrare eftersom risken för bedrägerier är mindre. Det är också en anledning till att jag har med livsmedelsverket som källa. Livsmededelsverket kontrollerar också om vår mat är säkert att äta. Enligt mig är det också ännu en anledning till att ha med källan.



SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3



Gert Alf (SO-lärare) Lund, Gunnesboskolan

Jenny Lindblad Persson (NO-lärare) Lund, Gunnesbosklan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar