Etiketter

torsdag 22 november 2012

Energi


Varför jag har valt detta;
Jag har valt energi för att de är viktigt för att de är får bränsle och det behöver vi bla för att hålla rätt kroppstemperatur. Jag vill lära mig ännu mer om energi. Vad jag vill lära min grupp är att energi spelar en stor roll i livet.

Sammanfattning av s. 19-20;
Vår bränsle är energi. Vi måste ha de för att man ska hålla rätt kroppstemperatur, alla organen ska vara aktiverade, man ska orka röra sig och tänka och att man ska växa.
Energi får vi från fett, kolhydrater och proteiner. Hur mycket energi man behöver beror på om man tränar och om man är tjej eller kille också. Killar som är i tonåren och tränar mycket förbränner mycket energi. Killar förbränner mer energi ännu tjejer. Motionera är vikt för vår kropp för att då bla blir man starkare, blir bättre på att koncentrera sig samt man klarar bättre stress. Man ska röra på sig minst en timme om dagen men man dela upp det så att det blir t.ex 30 minuter på morgonen och 30 minuter på kvällen. 

Muskelbränsle;
Vilken tempo man har är den av som spelar roll som är huvudbränslet. När man sover så är det energin då fett. När man går eller vilar så delar fett och kolhydrater sig delas nästan lika mycket och ge energi.

När man ska tävling;
Om man har ätit kolhydratrik mat och man ska ha sin tävling tidigt på dagen eller på förmiddag så ska man äta frukost två till fyra timmar innan passet. Om man inte har ätit någon kolhydratrik mat så ska man ta t.ex någon pasta måltid som är då en stärkelse måltid tre till fyra timmar innan tävlingen. Sen så tar man mellanmål en till två timmar innan. Men om man äter för tidigt eller försent så är det risk att blodsockeret sjunka och då kan man inte pressa allt vad man kan för blodsockeret är ett hinder. Efter man är färdig med tävlingen så ska man ta en t.ex smörgås men inom en till två timmar så ska man äta kolhydratrik måltid. Men att dricka är viktigt så att det återställs i vätskebalansen fort. Om man har ett stort tävling som är längre än en timme så ska man börja äta kolhydratrik mat några dagar innan tävlingen. Kolhydratrika maten ökar din energireserv och då har man lättare att få energi och energireserv görs av muskelglykogenden. En kolhydratrik måltid är t.ex pasta, grönsaker och kyckling. Då är det pastan som är kolhydratrik måltid.

Frågorna på s. 20 Hem- och kosumentkunskap;
  1. Jag tar 100g honungsmelon som innehåller 153 KJ och då kan man ta knappt 300g houngsmelon som blir 459 KJ som är ganska nära 420 KJ. Man kan också ta 100g majskorv konserverad och då får man i sig 415 kj som är då också nära 420 kj.
  2. Skulle inte göra.

Källor; 
Hem- och kosumentkunskap åk 7-9 s.19, 20 och 296
Författarna; Eva Sjöholm, Anette Hjalmarsson, Kenneth Arvidsson, Astrid Hdelin och Margaretha Olofsson 

19/11-12


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar