Etiketter

tisdag 20 maj 2014

S.130 fysik (gleerups)


1.    Hur används motstånd?
Svar; Det används för att begränsa förbrukningen (ström) för den delen (komponent). Det krävs olika mycket ström beroende på komponent eftersom vissa kräver mer än andra. För att strypa ner stömen behövs en motstånd och ett annat ord för motstånd är resistor.

2.    Vilken är enheten för resistans?
Svar; Enheten för resistans är ohm (Ω).

3.    Hur ser man på ett motstånd vilken resistans det har?
Svar; Det beror på vilken transports material man har för att transportera ström. Koppartråd är motståndet knappt men däremot på volframtråd gör den mer motstånd.

4.    Vilka varierbara motstånd finns det?
Svar; Varierbart (olika strömstyrka), fotomotstånd (regerar på ljus), termistor (regerar på värme)

5.    Vad är en kondensator?
Svar; Vissa saker kan man inte direkt få från batteri utan då måste man få hjälp av en kondensator. När man behöver den sen för ändamål som kräver kondensator är att den laddas ur. Vad själva en kondensator är att det är två plattor som inte har någon kontakt. Av batteri laddas plattorna och när det är fulladdat så slutar det gå ström. Laddningen sker igenom ledningar.

6.    Vad är en diod?
Svar; Det är när man t.ex. ska ladda sin mobil är det växelström som kommer från eluttaget men batteriet behöver laddas med likström. I adaptern måste man likrikta det och det hela fungerar att det kommer ström på ena hållet och stopp på andra hållet och tvärtom. I eluttaget är det 50 periodig växelström som finns då i vårt elnät och då får vi 50 gånger ström på en sec men det är stopp 50 gånger.

7.    Vilka fördelar har lysdioden jämfört med glödlampan?
Svar; Den är mycket mer energisnålare. Det strålar inte ut värme utan endast ljus. Det blir ingen värmeenergi av det. Man behöver inte lägga mindre pengar för driftkostnader. Den är väldig liten. En sak som är mycket bra är att den är mer slagtålig. Det ledder att man slipper onödiga kostnader för att köpa en ny. Det är inte bara onödiga utgifter utan det går mycket onödiga resurser som bidrar till förstärkt växthuseffekt.

8.    Vad har man för nytta av en transistor?
Svar;
Vad den gör är att den förstärker små vibrationer till mycket större och då kan man få information genom t.ex. radio, tv på detta sätt. Vi är mycket beroende av den eftersom tack var den har vi TV, datorer, telefon och musikanläggningar.

9.    Vad kallas det lilla kortet med många komponenter insmälta?
Svar; Den kallas för microchip.

2 kommentarer: