Etiketter

måndag 28 maj 2012

Fornnordiskt mytologi och bibeln/koranen


Skillnader
I fornnordisk mytologi var det tre bröder som skapade värden av jeten Ymer av hans kroppsdelar så skapade dem värden. 
I bibeln/koranen skapade gud värden på 7 dagar. Adam är den första människan. I bibeln skapar gud jorden när han säger de han vill skapa. ” Varde mitt i vatten ett fäste som skiljer vatten från vatten”, sa gud när han ville skapa himlen. Skillnaden är att gud behöver inte någonting för att skapa värden medan dem fornnordisk gudarna behöver någon kroppsdel för att skapa värden.
I fornnordisk mytologi så tror man att det finns flera gudar. I bibeln/koranen så tror man på en gud. Rötterna sträcker över hela värden.
Trädet i kristendomen är kunskapsträdet.
Likheter
I fornnordisk mytologi så tror man att dvärgar skapade människor av jord. Vers 17 ” tre asar hittar Ask och Embla och dem märker att Ask och Embla har inga liv. Dem tre asarna ger dem liv”. De här liknar bibeln/koranen som tror man första människan skapades av sand. Man skickar liv till någon via gud/gudar. I bibeln/koranen blåser gud luft till Adam.
I båda så finns det en orm som förstör för några. I bibeln så lurar ormen Eva att äta äpplet. I fornnordisk mytologi så är Midgårdsormen som ringlar sig runt hela jorden. Man trodde att jorden var platt på denna tiden och det trodde också många kristna och midgårdsormen fanns vid änden. Han var farlig och sluka vad som helst. Båda har en träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar