Etiketter

fredag 28 februari 2014

Hi Ohio!

Hello Ohio!
My name is Ebu Bekr Limani and I am 15 years old. I live in Sweden in a town called Lund in south Sweden. It is a University city and about 1000 years old town. Life is well in Sweden because is very fair country. Here in Lund it is close to many big city's like Malmo and Copenhagen (the capital of Denmark).

The young pepole like me are interested in tech and social media. Most of teenagers are logged in Facebook. The most boys are interested in games and the most girls like more to shopping clothes.

Pepole are talking very much if something new high tech release like now (24/2-14 11:00 CET) Samsung is going to relase Samsung Galaxy S5. Swedish people talk about very much about news. Here in Sweden pepole talk about Syrians situation a lot. In my opinion it is important to fellow the news. Why I think like that is because it is good to know how the pepole are living in different countries. I like very much tech and fellow the rumors to relaes

What I know about USA is that pepole have very diffrents lives. The pepole who live in New York city have completely different live than the pepole who live in the countryside in USA. They are very big comanys in the USA like Apple, Google and GM. I like very much Apple on the comuterside but on smartphoneside I like Google much more than Apples smartphone. That is because if you have Android (Googles OS for phones) you can customize much more than in a iPhone (Apples phone).

Well, my plans for the future is to be engineer of cars in tech stuffs. Now I am studdy my last year at elementary school than I am going to suddy on senior high school about tech. After I have finsh suddy at senior high school I am going to studdy at tech University.


Ebu Bekr Limani

tisdag 25 februari 2014

Sammankoppling


Jag läser boken Oönskad som Gemma Malley har skrivit. Boken handlar om framtiden där man har hittat ett läkemedel som man kan leva för evigt. Det innebär i sin tur att man måste snåla med resurser. Man får inte skaffa barn efter man har tagit medicinen. I boken är det barn som har tagits från föräldrarna för att de har skaffat barn. Föräldrarna har då tagit medicinen. Barnen kallas för oönskade. Dessa får bo i ett liknande barnhem där de får snåla med resurser mer än de önskade. En av resurserna som oönskade inte får använda är kött och istället äter de vegetarisk mat. Idag (2014-02-10) så diskuteras det en hel del om vegetarisk mat. Man sparar väldigt mycket på energiresurser om man har någon köttfri dag.

Ganska nyligen bestämde Lunds kommunfullmäktige nej till en vegetarisk dag på skolor enligt Sydsvenskan Dagbladet (2014-01-31). De borgliga och rödgröna var inte alls överens. Rödgröna tyckte att det var självklart att de skulle införa det men (SD) och alliansen tyckte inte likadant utan de tyckte att det får skolorna bestämma själva. Lars Bergwall (C) konstaterar att enligt hans erfarenhet kommer elever att äta snabbmat då istället för det som serveras i matsalen. När förslaget skickades in så var det också att äldreboende kunde ha en vegetarisk dag. Han är helt negativ till det och menar att man tvingar äldre att äta vegetariskt. Johan Lambreus Mattsson (MP) reagerade på Lars och han sa att då skulle det vara förbjudet enligt Lars att ”servera en måltid utan kött”. SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3

15 % av växthusgaserna som släpps är av människor och djur. Det är nötkött som släpper mest växthusgaser. Hur det kommer sig att kor släpper ut växthusgaser är att när kor fiser så blir det gaser och det går upp i atmosfären (livsmedelsverket). Det är också bajset. Födan som korn äter tar väldigt mycket på energi när den odlas. När koldioxid samlas så blir vårt ozonlager allt tjockare och det gör att solstrålarna studsar tillbaka till vår planet. Det gör att isarna smälter och de leder i sin tur att det blir stora förändringar kring vädret och för vår natur (Gert och Jenny).

Om man sammankopplar dem tillsammans ser man på boken varför de oönskade inte får äta kött. Varför de inte får äta är för att kött är mycket resurskrävande. Korn behöver äta gräs och hö och det gör så att man inte kan odla något annat. Det är ”korns bensin” som man odlar. Med andra ord har man kommit i boken där världen är nästan totalförstört. De får äta köttrester en gång per vecka.

Varför vi vill inför mer vegetarisk mat idag är för att man inte ska hamna den sitsen där världen är ”katastrof”. Vår planet har gett oss flera tecken att den inte mår bra. Man ska också transportera köttet och det medför också med koldioxid.

SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3;
Den är skriven utifrån vad politikerna har sagt. Alexander Kuprijanko, som skrev artikeln har både (C) och (M). Partierna har helt olika åsikter om vegetarisk mat. Det är bra att han har med båda sidorna för att visa att folk kan tycka antigen på detta här viset eller inte alls hålla med. Texten är också objektiv skriven vilket innebär att den är skriven ”som det är i verklighet”. Vad jag menar med ”som det är i verklighet” är att Alexander inte har tagit med sina känslor och att den skriven exakt det politikerna har sagt. Det är bland annat därför jag har använt mig av den källan.

Jag valde också att ta med mina lärare som källa (Gert Alf (SO-lärare) Lund, Gunnesboskolan, Jenny Lindblad Persson (NO-lärare) Lund, Gunnesboskolan).
Varför jag valde dem var för att det är där jag har fått mycket utbildning när det gäller om miljö. De har berättat utifrån fakta om vad som kan drabba oss och vad vi kan göra för att rädda planeten. Vi har också sett filmer där det har varit forskare med mycket väl kunskap. Utbildningen som vi elever har fått är det mestadels objektiv men det är subjektiv. När det gäller subjektiv så har Gert eller Jenny sagt några åtgärder som de tyckte skulle ha varit bra. Själv har jag ställt frågan varför de tycker på de visset och efter det har jag sett ett tydligt sammanband om varför de har tyckte så.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2013_livsmedelsverket_17_animalieproduktionens_miljopaverkan.pdf - hämtad 2014-02-12      När det gäller livsmedelsverkets rapport så ”har Magdalena Wallman, Maria Berglund och Christel Cederberg, Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK)” fått ett uppdrag att fördjupa sig i rapporten. Den delen som jag har använt mig är objektivskriven. Källan har inte med några åsikter från författarna. De har också gjort studier. Varför jag tog med den är källan är att författarna har gjort studier. De har inte bara skrivit faktan utan tagit fram den genom t.ex. mättningar.
Livsmedelsverket är ett företag som ägs av staten. Enligt mig är det något säkrare eftersom risken för bedrägerier är mindre. Det är också en anledning till att jag har med livsmedelsverket som källa. Livsmededelsverket kontrollerar också om vår mat är säkert att äta. Enligt mig är det också ännu en anledning till att ha med källan.



SYDSVENSKAN 1 2014-01-31 Sida 3  -  Sektion: Lund  -  Del: 3



Gert Alf (SO-lärare) Lund, Gunnesboskolan

Jenny Lindblad Persson (NO-lärare) Lund, Gunnesbosklan

söndag 16 februari 2014

Pitabröd

Ingredienser;
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja (kravmärkt)
½ paket jäst (kravmärkt) = 25 g
5 dl vetemjöl (fullkorn) (nyckelhålsmärkt)
1 röd paprika (kravmärkt)

Steg för steg;
1.    Börja först med att sätta ugnen på 275°C.
2.    Ta en skål där du tillsätter olja, salt och fingervarmt vatten (37°C). Efter du ha gjort det så smular du ner jäst. Sist så rör du om ingredienserna.
3.    Du ska hälla 4 dl mjöl men om det behövs kan hälla i mer. Ända tills degen har släppt skålen och den är smidig ska du arbeta med den.
4.    Ta en bakduk och sätt över skålet och i minst 15 min ska allt i skålet jäsa.
5.    Ta en plåt och lägg en bakplåtsduk på plåtet.
6.     Ta lite mjöl på ett bakbord och börja knåda degen smidigt.
7.    Du ska nu rulla ut degen till deg och när du väl har gjort det ska du dela den i 6 delar.
8.    Rulla en del åt gången till en bulle och ställ dem vid sida av bordet så fort en bulle är klar.
9.    Bullarna ska jäsa nu i 15 min under bakduk.
10.Snabbt så kavlar du till någon cm-tjocka men du ska bara kavla på ena sida.
11. Du ska nu sätta bullarna på plåtet men innan du gör det ska du vända på bullarna och sedan sätta dem. Bullarna ska vara i ugnen i ca 5-7 min.
12.Skär paprikan till strimlor och tillsätt det i pitabrödet

Hälsa;
Jag valde olivolja för att det är enkelomättad fett. Varför man inte ska ha mättad fett är för att kolesterol i vår kropp ökar. Om de ökar så har man större risk för hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar. Ett t.ex. är stroke. Vad enkelomättad fett gör är att den sänker kolesterolet i blodet och de leder i sin tur att man inte får t.ex. stroke. Ingen vill få någon sjukdom därför är det bättre att äta enkelomättad fett. Jag valde också kravmärkt vilket innebär att de har inte några bekämpningsmedel. Det innebär också att jobbet som de anställda har jobbat har rättvis och det är inte ”slavarbete”.

Jag har också kravmärkt jäst. Varför jag tog det är för att då slipper man äta bekämpningsmedel. Plus att man vet också att arbetarna har det bra.

Jag har valt nyckelhålsmärkt vetemjöl (fullkorn) för att då kan man slippa massa sjukdomar som t.ex. cancer. Den kan också minska övervikt som är jättebra. Ju mer av nyckehålsmärkt man äter idag desto bättre är det i framtiden och faktiskt nu också. Jag valde också fullkorn istället för vanligt vetemjöl eftersom det är mer hälsosamt. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska välja fullkorn. Varför det är så bra med fullkorn är för att det innehåller mycket vitaminer och mineraler. Fullkorn minkar också risker för olika sjukdomar. Det är inte bara det utan fullkorn minskar också risk för diabetes. Man kan också hålla ner vikten enklare. På ett ungefär behöver män 90g fullkorn och kvinnor behöver 70g.

Jag valde paprika för att livsmedelverket rekommenderar att man ska äta ca 500g frukt och grönt. Jag valde kravmärkt för då slipper jag äta ”bekämpningsmedel”. Själv så tror jag att ingen skulle tagit en ätbar vara där bekämpningsmedel fanns om det skulle varit samma pris som den med icke bekämpningsmedel. Vitamin C, A, E, B6, B9 innehåller röd paprika. Vitamin C är bra för att kroppen skyddar sig mer för förkylningar. Immunförsvaret stärks med andra ord. Vitamin C är också bra för tänder, skelett, blodkärl och hud. Vad vitamin A är bra för Immunförsvaret, slemhinnan, skelett, synen, huden, håret och cellmembranen. Cellerna i vår kropp kan utsättas för skadliga ämnen. Vitamin E förbygger de. Vad vitamin E gör också som är så himla bra är att den gör så att man får inte lika enkelt cancer. Vitamin E gör så att det blir bättre syreförsörjning för musklerna. En häftig sak med vitamin E är också att den förbygger rynkor. När man solar så får man solens UV-strålar. Vitamin E gör så att UV-strålarna skyddas mer från kroppen. Vitamin B6 är bra för nerverna funktion, huden och återigen Immunförsvaret. Den är också bra för de röda blodkroppar, antikroppar, DNA och RNA. Vitamin B9 - Folsyra är bra för proteiner, röda blodkroppar, DNA, RNA, huden matspjälkningen. Den producerar också mjölk för kvinnor när de är gravida. Röda och vita blodkroppar behöver vitamin B9 när de är nya.


Miljö;
Vattnet behöver vi inte transportera här i Sverige utan vi får det från våra kranar vilket är miljövänligt. Olivoljan kommer från medelhavsländerna vilket betyder att den behövs transporteras ca 1500-3000 km. Detta på lastbil vilket släpper ut en himlas mycket koldioxid (CO2). De gör i sin tur att vår ozonlagret som vår planet har blir allt tjockare. De leder i sin tur att solstrålarna stannar i jorden istället för att en del ska studsa tillbaka. Om allt mer solstålar stannar i vår planet så smälter isarna och de gör så att vår klimat förändras helt och hållet. Detta gäller också paprikan som kommer från Holland men det är närmare till Sverige (ca 800-1000km). De gör att lastbilarna släppet ut mindre koldioxid (CO2). Båda två är kravmärkta och de har inte bekämpningsmedel sprutade på sig. När det gäller jästet som jag har i mitt pitabröd, tillverkas här i Sverige. Staden heter Rotebro och är ca 600 km från Lund. Lastbilarna som kör jästen släpper ännu mindre koldioxid (CO2) för att det är närmare. Mjölet som jag använder kommer från Sverige. Staden heter Järna och är ca 550km från Lund. Den släpper minst ut koldioxid (CO2) eftersom den tillverkas närmst oss (Lund)


Ekonomi
Prislista;
1 röd paprika (kravmärkt); 8,71 kr
5 dl vetemjöl (fullkorn) (nyckelhålsmärkt); 6,4 kr
½ paket jäst (kravmärkt) = 25 g; 3,95 kr
2 msk olivolja (kravmärkt); 2,4 kr
Totalt; 21,46 kr

Jag har inte många ingredienser och med tanke med det är det hyfsat dyrt. Jag har kravmärkta och nyckelhålsmärkta produkter. De är i sin tur dyrare än de icke kravmärkta och nyckelhålsmärkta. Staten kan höja priserna för de icke kravmärkta och nyckelhålsmärkta sänka priserna för kravmärkta produkterna och nyckelhålsmärkta.





torsdag 13 februari 2014

Vindkraftverk och solceller

Hur det fungerar vindkraft;
Ett vindkraftverk är ett högt torn som består av 2 eller 3 blad. Luften gör att bladen snurrar. När bladen snurrar så snurrar en turbin. Efter det så går energin till en generator och gör el. Elen går sedan vidare till ett elnät.

Fördelar med vindkraft;
Vindkraftverk är en förnybar energikälla dvs. att energin inte kommer att ta slut. Vindkraftverk förstör inte miljön och är där med inte en ”miljöbov”. Man kan skrota ett vindkraftverk.

Nackdelar med vindkraft;
För de som bor när ett vindkraftverk låter det buller från den. 350m från den men ändå låter det ca 40dB och nära den är det ca 100 dB. För de som bor nära så stör också bladen för att det blir skuggor och det är då inomhus det stör mest.

Hur det fungerar solceller;
Solceller, har man i taken på ett hus. Den fångar upp ljus av solen och sedan omvandlar den till el. Hur det fungerar är att solceller har ”två elektriska kontakter”. En är med positiva laddade elektroner och den andra sidan med negativa laddade elektroner. När solen börjar stålar ”förflyttar” elektronerna sig till var sin kontakt och då får man el. Det blir spänning mellan kontakterna.

Fördelar med solceller;
Det är inget buller från solcellerna när el produceras. Man kan skrota solceller. Den energin som du tillverkar solcellerna utvinns för att du kan använda 10 gånger mer energin från solcellerna. Det är stort intresse från folket och solceller är aktuellt just nu. De är miljövänliga. Den är förnyelsebar.

Nackdelar med solceller;
Det är inte billigt att köpa solceller och sätta de på taket. Om det finns trä, byggnader och skuggor påverkar det negativ för solcellen och det räcker med att bara en solcell inte har ljus så blir det mindre energi att utvinna.

Likheter och olikheter;
Likheterna är att båda är förnyelsebara. Man kan skrota båda två. Man behöver inte kolla igenom de här speciellt mycket för de omvandlar allt själva. Skuggor är på båda en negativ sak men för vindkraft är det för människan och för solcellerna är det dem själva. Bege är förnyelsebara.

Olikheterna är att energin kommer från olika källor. Vindkraft får det från vind och solcellerna får det från sol. Solcellerna får det från sol. Solcellerna låter inte. De ser helt olika ut. De får energin från helt olika vägar. Vindkraft är större på höjden men det finns stora fälter för solceller men solceller är mindre på storleksmässigt. Den största solcell fältet är ca 1 km2 stor.




vindkraftverk. http://www.ne.se/enkel/vindkraftverk, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

vindkraftverk. http://www.ne.se/lang/vindkraftverk, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

solcell. http://www.ne.se/enkel/solcell, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.

solcell. http://www.ne.se/lang/solcell, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-13.